Monday, 2 December 2013

Disinilah tempat penuh kenangan untukku

Hari ini ada pula yang upload gambar masjid UKM kat facebook teringat pulak aku kenangan yang tak akan lupakan sehingga hari ini yang mana kawan2 lain tak tau..

                                                                       masjid UKM
                                                                  
kenapa aku rindu masjid ni????

1. Masjid inilah tempat aku study masa study week kebanyakan orang lain balik kg, tapi aku seawal pagi  keluar dari rumah sewa dan duduk di sini dan melakukan solat zohor dan asar, selepas solat asar barulah aku balik rumah sewa.. begitulah rutin ku sehingga habis study week 
2. sebelum masuk dewan dectar(dewan peperiksaan), aku lebih suka duduk di sini, menelaah di saat akhir dan berdoa agar apa yang aku belajar akan keluar. alhamdulillah kebanyakan apa yang aku belajar semua keluar dengan izinNYA
3. Jika aku tak da duit nak makan tengah hari, aku suka duduk di sini waktu zohor dan makan roti dan air kosong. sedih kan... tapi inilah  yang aku buat. alhamdulillah aku rasa kenyang aku tau ibu bapa ku susah dan aku berjanji tidak meminta-minta dengan mereka dan biarlah aku .tanggung sendiri kesusahan ku kerana aku tahu satu nanti Allah swt memberikan aku rezeki.
4. kalau tak da kelas hari jumaat, aku tak pernah menumpang rakan lain ke masjid berdekatan rumah sewaku, tetapi aku lebih suka datang ke masjid ini seawal 2 jam sebelum solat jumaat kerana aku tak mau menyusahkan orang lain kerana pendirian ku tidak mahu orang lain susah kerana sikapku apatah lagi ibu bapa ku berpesan agar aku sentiasa ingat aku anak penjual kuih dan pernah menjual kuih membawa bakul ke rumah2,..
5. kalau ada kelas malam, aku tak pulang dan solat maghrib di masjid ini..
6. jika ada masalah aku jarang bercerita dengan orang lain, aku suka datang ke  masjid ini, duduk sambil menelaah pelajaran dan menyiapkan asignment sebab aku rasa tenang di sini..

dan sinilah tempat aku belajar 

                    
                                                           fakulti tempat aku menimba ilmu

Ada orang bertanya bagaimana cara aku belajar di sini  dulu
1. Melangkah awal ke sini  aku pegang janji mak dan ayah aku.. belajar bersungguh2, jangan tinggal solat dan jadi anak yang soleh. berkawan tidak salah tetapi fikirkan kita bukan orang yang senang wahai anakku. itu kata ibuku pada ku..
2. Aku suka belajar sendiri, apabila pensyarah bagi tugasan aku dah mencari bahan dan hari sabtu dan ahad aku manfaatkan untuk menyiapkan sedikit demi sedikit asigmentku, prinsip aku 3 minggu terakhir asignment siap sempurna dan aku mau fikirkan untuk study sahaja
3. Aku suka menghafal dan kebanyakan buku2 yang aku baca aku baca sehinggga 5 kali dan aku hafal setiap muka surat dan nak tau buku Bahasa  Inggeris ada 6 aku terjemahkan menjadi bahasa Melayu.
4. Prinsipku mudah, aku ingin menggubah kehidupan orang tuaku sebab aku datang ke sini untuk belajar bukan untuk mencari pasangan. aku lebih suka bersendirian kerana aku tau kalau ada kawan pun sukar yang faham tentang kita sebab aku bukan orang senang jadi kehidupan aku biasa dan sederhana.aku sedar rumah aku orang miskin, rumah buruk.
5. Aku lebih suka mencari rakan serumah yang bukan satu kursus dengan aku dan kebanyakannya seniorku  yang berlainan kursus sebab aku lebih rasa selesa berbanding tinggal bersama rakan sekelas.Alhamdulilah mereka menerimaku sebagai rakan yang baik.. walaupun aku orang luar 
6. Aku lebih suka mencari peluang sedia ada dengan belajar sebaik2nya pada awal sem Tahun 1 supaya aku mendapat keputusan cemerlang dan jika jatuh pun di akhir2 sem  pointerku tak akan jatuh teruk. alhamdulillah, aku mendapat keputusan yang baik. 3 tahun 6 semester 4 kali aku mendapat dekan. wah dengan banggganya tapi di akhir  pengajian pointerku jatuh dan jatuh dan aku hanya mendapat PGNK terkumpul 3.59
7. aku tak pernah berfoya-foya, bersembang dengan rakan2 setiap hujung minggu,jarang aku berkunjung ke bilik rakan2 lain, jarang aku keluar bersama kawan perempuan apatah lagi di waktu malam. bagi aku bilik aku sendiri adalah zon selasa dan istimewa kerana masa itu penting bagi ku lebih baik aku mencari bahan asignment.
8. dan aku nak bagitau kalau kita dah cemerlang, kalau kerja kumpulan, kita tak payah cari orang, orang akan cari kita. tapi aku biasanya memilih aku tak suka orang yang  rajin dalam kumpulan sebab mesti mereka cerewet tetapi aku lebih suka orang yang sederhana malas, biarlah kita semua buat yang penting kita puas hati tak kena marah, tak pernah gaduh..dan mereka percaya dengan kerja kita. dan jika kita tolong orang Allah swt mempermudahkan kita dalam menjawab soalan sebab bahan tersbeut kita baca , kita tulis dan kita ingat.

Itu zaman aku belajar, zaman sekarang dah banyak berubah... aku lihat pelajar yang masuk ke IPTA atau di kolej  bukan untuk meningkatkan diri dan  ingin bantu keluarga tetapi untuk kepuasan diri mereka sahaja.Dunia mereka adalah bebas, mereka puas dengan apa yang dapat hari ini tetapi tidak secemerlang pun. awal2 sudah  memcari pasangan dengan tujuan untuk belajar bersama2 dan tiada hala tuju. dah kalau satu kereta dan balik malam sudah tentu fikiran kita pun mesti fikir yang bukan2 apa mereka buat. ...sibuk dengan aktiviti yang kadang kala tidak perlu dilakukan  tetapi kehendak diri memaksa mereka berbuat demikian dan akhirnya gagal dalam pelajaran. Ingatlah tujuan ke sana  untuk belajar dan ingat orang tua anda.tetapi aku suka melihat ada sebahagian pelajar yang datang mengutamakan pelajaran dan tidak memikirkan apa yang menyeronokkan mereka. dan kebanyakan mereka ini tergolong anak2 yang soleh dan solehah yang baik jiwa dan hati mereka.             Inilah rumah sewa apartment taman tenaga UKM sekarang ni dah menjadi perumahan..
        
p/s: untuk mencapai kejayaan, ini petua aku  setiap kali tidur aku mesti melihat gambar ibu, bapaku dan adik-adikku  yang ku lekatkan di dinding katil sebagai inspirasi hidupku untuk berjaya..terimakasih buat mereka..