Wednesday, 27 July 2011

satu renungan bersama

Apa yang hendak saya kongsikan bersama di sini ialah kenapa Allah menjadikan sebahagian dari kita menjadi cacat? Zalimkah Allah. Allah tidak zalim kerana zalim bukanlah sifat Allah. Allah maha penyayang kepada makhluk ciptaanNYA. Sebenarnya banyak hikmah tersembunyi di sebalik kejadian tersebut.


Antaranya ialah:

1) Supaya kita berfikir bahawa kuasa mutlak atas kejadian manusia terletak di tanganNYA. Allah mampu menjadikan seseorang itu buta, pekak, bisu, cacat, gila atau sebagainya. Kita adalah golongan yang beruntung kerana tiada cacat cela tetapi amat sedikit yang bersyukur atas nikmat kurniaanNYA. Bila ditimpa bencana barulah teringat kepadaNYA.

2) Wujudnya peluang pekerjaan (punca rezeki) dengan terbinanya institusi menjaga kanak-kanak tadi. Bukan sahaja kepada penjaga tetapi meliputi ramai golongan termasuk kontraktor, pembekal dan sebagainya.

3) Memberi peluang kepada manusia yang beriman termasuk ibubapa dan penjaga mereka untuk membuat kebajikan seterusnya akan diberikan pahala yang berlipat ganda oleh Allah swt atas kesabaran mereka.

4) Kanak-kanak tadi tiada dosa dan justeru itu mereka tergolong dari ahli syurga di akhirat nanti. Sebab itu mereka istimewa. Dijamin syurga oleh Allah.

Yang tidak dijamin syurga ialah kita semua. Pandai-pandailah kita mencari jalan untuk ke syurganya. Nabi bersabda dari 10 orang hanya 1 sahaja yang layak ke syurgaNYA manakala 9 orang ke neraka. Jadi marilah kita sama-sama berusaha kearah tersebut. Tanpa usaha manakan dapat hasilnya...

sumber:Foto media Malaysia 

No comments:

Post a Comment