Thursday, 24 March 2011

Bayi ditinggalkan abang disangkakan mangsa buang

JOHOR BAHRU - Tindakan seorang budak lelaki meninggalkan adik perempuannya berusia tiga bulan di tingkat bawah rumah mereka di Flat Taman Larkin Perdana di sini untuk bermain, menimbulkan kekecohan penduduk yang menyangkakan bayi itu merupakan bayi dibuang.

Ketua Polis Daerah Johor Baharu Selatan ACP Zainuddin Yaacob berkata, kejadian berlaku 12 tengah hari apabila bayi itu ditemui dalam sebuah beg galas oleh seorang peniaga.

"Melihat keadaan bayi itu yang hampir dihurung semut, peniaga terbabit terus menghubungi polis,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Zainuddin berkata, siasatan polis mendapati bayi berkenaan sebenarnya ditinggalkan secara tidak sengaja oleh abangnya yang berumur enam tahun kerana dia pergi bermain dengan kawan-kawannya.

Beliau berkata, bayi itu dijaga oleh abangnya selepas ibu mereka keluar mencari kerja manakala nenek mereka pergi ke sebuah klinik. - Bernama

p/s: Dalam usia 6 tahun, kanak-kanak ini telah diberikan tanggungjawab menjaga adiknya yang berusia 3 bulan.. tanpa pengawasan orang yang lebih dewasa.. terfikir saya sejenak seandainya malang tidak berbau berlaku di dalam rumah, apa kah terjadi kepada kanak-kanak tersebut dan bayi yang dijaganya..
Moral of the story, walau ke mana pun kita sebagai ibu bapa jangan jadikan anak-anak kita dijaga oleh mereka yang belum cukup mengerti untuk menjaga bayi..

No comments:

Post a Comment